Raka bort hundens päls – hjälp mot hettan??

Tvärtemot vad många tror hjälper det inte att raka sin långhåriga hund för att hålla den svalare under de varma sommarmånaderna.

Till skillnad från människors hud nämligen innehåller hundens hud inte alls det stora närverk av blodkärl och svettkörtlar som hjälper oss att leda bort kroppsvärme under varma väderförhållanden.Det är visserligen sant att hundar kan svettas en del genom körtlar i sina trampdynor, men dessa körtlar spelar en mycket liten roll i hundens totala temperaturreglering. Däremot har hundar en smått fantastisk förmåga att förånga stora mängder vatten ur sina lungor och luftvägar genom att flämta och avdunstningen gör att de får bort överflödig värme i kroppen.

Om man rakar bort pälsen för sommaren kan det faktiskt istället orsaka solbränna och värmeslag hos hunden. Långt hår och tjock underull fungerar som isolering mot solens strålar och deras effekter och tas den bort är hunden oskyddad.

Päls som hålls välborstad och blank möjliggör en god luftcirkulation, vilket i sig har en kylande effekt på hunden. Om pälsen däremot är matt och ovårdad kan den istället kväva luftcirkulationen och förmågan att kyla kroppen blir sämre. Med andra ord rekommenderas daglig pälsborstning som hjälp mot sommarhettan.

Nat.Utst. i Norrköping 2/6-13

 

Rolling Dog’s Holy Gandalf

Ökl: Excellent 1:a bhkl

Kritik:  Maskulin, utm huvud och uttryck, utm proportioner, tillfredsställande bröstparti, utm vinklar, goda rörelser, tillfredställande färg och päls, ngt stolt över sin svans. Domare: Kurt Nilsson